Hogyan jut el az e-Számla a vevőhöz?

A kiállított e-Számla vevőkhöz történő eljuttatása természetesen csakis elektronikus formában történhet, ezért bár lehetőség van az e-Számlákat valamilyen adathordozón (floppy lemez, CD/DVD stb.) célba juttatni, a kézenfekvő megoldás azonban azok interneten történő továbbítása.

Az eSzámlák továbbítására a jellemzően három féle megoldás létezik:

eMail értesítővel történő átadás

Elektronikus számla jogszabályokEz a megoldás hasonlít legjobban a gyakorlatban megszokott számla postai úton történő továbbítására, miszerint az értesítő levél alapján az eSzámla egyszerűen letölthető, nincs szükség további munkafolyamatokra befogadói oldalon.

Amennyiben az elkészült eSzámlát eMail mellékletként továbbítjuk, úgy a megoldással nem lehet nyomon követni számla „státuszát”, valamint további problémát vett fel levelező rendszerekből eredő szükségszerű méretbeli korlátozása, illetve a fogadó fél oldalán esetlegesen felmerülő hibalehetőségek (pl. betelt postafiók).

A DigitDoc rendszerében az elkészült számlákról a vevő e-mailben értesítést kap, aki az eMail segítségével, biztonságos kapcsolaton keresztül töltheti le számláját. Ezzel a megoldással folyamatosan nyomon követhető a kiállított eSzámlák állapota, azaz, hogy azt a vevő megtekintette, letöltötte-e már és természetesen ennek megfelelően tehetőek meg esetlegesen szükséges lépések.

Maga a számla letöltése – mint ahogy említettük – biztonságos kapcsolaton keresztül, egy egyedi azonosítókkal ellátott felületről történik, biztosítva ezzel, hogy minden vevő csak a részére kiállított számlához férhessen hozzá.

e-Számla átadás ügyfélfiókon keresztül

Elektronikus számla jogszabályokJellemzően olyan kiállítók használják, ahol a számlák bemutatása további biztonsági követelményeknek kell, hogy megfeleljen (pénzügyi-, telekommunikációs szektor).

Az elkészült számlákról a vevő eMailben értesítést kap, aki a kiállító honlapján található ügyfélfiókba történő bejelentkezésen keresztül jut számlájához.

Előnye, hogy a kiállítók általában visszamenőleg is elérhetővé teszik az ügyfél elektronikus számláit, valamint a fiókok jellemzően a pénzügyi rendszerrel is kapcsolatban állnak, így a számlák mellett az ügyfél pénzügyi egyenlege is elérhető. Általában e felületen biztosítanak bankkártyás fizetési lehetőséget is, melyet mind a papír számlás, mind az e-Számlás ügyfelek használhatnak.

Hátránya, hogy míg az eMail értesítés esetén az ügyfél egyszerűen további azonosítás nélkül hozzájut számlájához, addig az ügyfélfiókos rendszerben további azonosítás szükséges, mely azon ügyfeleknél, ahol jelentős az eSzámla befogadás volumene, az „internetes passportok” elterjedésének hiánya miatt, nagy mennyiségű felhasználónév- és jelszó-tárolási, visszakeresési igényt eredményez, melyre külön alkalmazás létrehozása lehet szükséges.

Átadás számla-bemutató rendszerben

Elektronikus számla jogszabályokJellemzően közüzemi szolgáltatók használják, ahol több szolgáltató számláját mutatják be egyetlen rendszer használatával. Az elkészült számlákról a vevő eMailben értesítést kap, aki a számla-bemutató rendszer honlapján található fiókba történő bejelentkezésen keresztül jut számlájához.

Előnye, hogy a kiállítók általában visszamenőleg is elérhetővé teszik az ügyfél elektronikus számláit, valamint a fiókok jellemzően tárolják a fiókon keresztül történt pénzügyi teljesítéseket.

Hátránya, hogy az ügyfélfiókos rendszerhez hasonlóan további azonosítás szükséges, mely a számlabemutató rendszerek számosságából, valamint az ügyfélfiókos átadások elterjedéséből adódóan, további nagy mennyiségű felhasználónév- és jelszó-tárolási, visszakeresési igényt eredményez, melyre külön alkalmazás létrehozása lehet szükséges.